KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart van Nederland in Google Maps

Bovenaan de pagina van KaartNederland.net zie je Nederland in Google Maps. Door middel van Google Maps kun je op een gemakkelijke manier bij de plek komen die je zoekt. Daarnaast maakt het veel andere topografische informatie duidelijk en inzichtelijk. Typ de plaatsnaam in en Google Maps zal ernaartoe verwijzen. Daarna is het mogelijk om nog meer in te zoom en van links naar rechts te bewegen. Hoe werkt Google Maps? Ontdek alle voordelen om de wereld steeds een beetje te leren kennen. En natuurlijk om zo snel en gemakkelijk mogelijk de weg naar je eindbestemming te vinden.

Wat is Google Maps?

Google Maps is een onlinekaartendienst. Deze kaart wordt aangeboden door Google. Alle geografische bijzonderheden kunnen door middel van Maps worden opgezocht. Het gemakkelijke is dat bedrijven en winkels ook gevonden kunnen worden door alleen de naam in te voeren. Maps zoekt vervolgens de locatie op. Het is mogelijk om alle plekken in Nederland op te zoeken. Google Maps is onder andere mogelijk door satelliet (GPS). Deze laatste bepaalt je huidige locatie. Google Inc. is de ontwikkelaar van de kaart. Dit is tevens het bedrijf dat de gelijknamige zoekmachine heeft ontwikkeld.

Route uitstippelen kaart

Google Maps werkt online. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de route van tevoren uit te stippelen. Geef een beginpunt aan (of laat je locatie bepalen) en eindpunt en Google Maps zal de route aangeven op de kaart. Bovendien zal de tijd uitgerekend worden en geeft het systeem meerdere opties van routes. Dit is met name handig wanneer je vooraf wilt bekijken hoelang je onderweg bent. Indien je Google Maps met je telefoon de weg wilt laten wijzen, heb je internetverbinding nodig. Daarnaast is het raadzaam om GPS aan te hebben staan, zodat de dienst kan zien waar je bent. Anders kan Maps de route niet aangeven vanaf de locatie waar jij je bevindt.

Hoe werkt de kaart?

Wanneer je de website bezoekt, zal als eerste de kaart van Nederland voor je ogen verschijnen. Dit is de kaart van Google Maps. Je ziet hier Nederland in het klein. Vervolgens kan er ingezoomd worden om de kaart van dichterbij te bekijken. Dit kun je doen door het icoontje (+) rechtsonder of door te scrollen met de muis. Klik op de kaart en houd deze vast om de kaart heen en weer te bewegen.

Plaats of stad vinden op de website

Zoek je een bepaalde plaats? Vul deze dan onder in de balk in. Deze vind je naast ‘Zoek in Nederland:’. Vul in het lege veld de plaatsnaam of stad in. Wanneer je ‘Amsterdam’ in de balk typt, zal je zien dat je de stadsnaam aan kunt klikken. Klik erop en de kaart zal inzoomen richting Amsterdam. Vervolgens kun je zelf nog wat inzoomen en de kaart te bewegen om alles goed te kunnen bekijken.

Satellietkaart Nederland

Linksboven zie je een wit balkje met daarin ‘kaart’ en ‘satelliet’. Momenteel zal de kaart dikgedrukt zijn. Dit betekent dat de kaart van Nederland in beeld is. Klik op ‘satelliet’ en het beeld zal overgaan naar satellietbeelden. Wanneer je de muis boven satelliet houdt, komt er nog een vakje met ‘labels’ tevoorschijn. Wanneer je deze uitvinkt, zullen alle lijnen, plaats- en landnamen verdwijnen. Als je de muis boven ‘Kaart’ houdt, zal er ‘terrein’ verschijnen. Hiermee kun je het terrein op de kaart laten veranderen.

Hulpmiddelen

Rechtsonder zie je een aantal icoontjes staan. De bovenste is een oranje poppetje. Deze maakt het mogelijk om een plek van dichterbij te bekijken. Zoek eerst de plek op die je wilt bekijken. Pak het poppetje vast en sleep deze naar de gewenste plek. Vervolgens komen er beelden van de desbetreffende straat tevoorschijn. Deze optie is met name handig wanneer je wilt weten hoe een bepaald gebouw of straat eruitziet. Vervolgens kun je op pijltjes klikken om de rest van de buurt te bekijken. De beelden die je ziet, zijn foto’s die in de loop der jaren zijn gemaakt. Daarom kan het zijn dat bepaalde beelden verouderd zijn. Onder het oranje poppetje zie je nog het plus (+) en min (-) teken. Door hier op de klikken kun je in- en uitzoomen. Dit kun je tevens doen door te scrollen met de muis.

Icoontjes

Op de kaart zie je verschillende kleuren, lijnen en icoontjes. Vanzelfsprekend staat de lichtblauwe kleur voor water. Dit kan de zee, maar ook een meer of rivier zijn. Een dunne blauwe lijn betekent een kanaal, gracht of iets dergelijks. De belangrijkste steden zie je in de kaart staan, zoals Amsterdam, Arnhem, Groningen en Eindhoven. Het icoontje van een vliegtuig geeft een vliegtuig aan. De oranje lijnen zijn wegen. De snelwegen en n-wegen worden aangegeven op de kaart. Voorbeelden zijn de A1, A28 en N50. Verder worden de Nederlandse provincies aangegeven door middel van een stippellijn. De groene vlakken op de kaart zijn groene gebieden. Bovenaan de kaart zie je de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Plaatsen op de kaart

Onder de map zie je verschillende plaatsen staan. Dit zijn belangrijke plaatsen in Nederland. Denk aan Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Assen Utrecht en Den Haag. Klik op de desbetreffende stad en de desbetreffende kaart zal in beeld verschijnen. Vervolgens kun je inzoomen om de stad van dichterbij te bekijken. Zeker handig wanneer je het centrum, station of andere straat of plek in de stad zoekt. Het is tevens mogelijk om uit te zoomen. Op deze manier kun je bekijken waar de stad ongeveer ligt en wat omliggende steden en plaatsen zijn.

Buurlanden

Naast Nederland kun je de kun je de kaart bewegen (vasthouden met de muis) om de omliggende landen te bekijken. Aan de rechterkant is dat Duitsland en onder Nederland ligt België. Onder België ligt Frankrijk. De rest van het land wordt omgeven door water. Dit is de Noordzee. Aan de andere kant van de Noordzee liggen twee aparte landen. Dit zijn Verenigd Koninkrijk en Ierland.