KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart Amsterdam

Amsterdam is een grote stad. Voor de inwoners is het vast aardig duidelijk hoe Amsterdam in elkaar zit. Alleen voor toeristen en/of andere bezoekers kan dit lastiger zijn. Zeker wanneer je een afspraak hebt of alle hoogtepunten van de stad per voet wilt bezoeken. In dit geval is de kaart van Amsterdam een uitkomst. Op deze is alle geografische informatie van de stad terug te vinden, zoals straten, straatnamen, grachten en buurten, maar ook bezienswaardigheden van deze gemeente. Wat is er onder andere op deze kaart te vinden? Hoe zit de kaart van deze stad in elkaar?

Er zijn verschillende soorten (interactieve) kaarten van Amsterdam. Zo kun je bijvoorbeeld kaarten inzien rondom woningbouwplannen en grondgebruik. Al deze kaarten zijn terug te vinden op de website van de gemeente: Amsterdam.nl. Hier is tevens terug te zien hoe de stad er in 2040 uitziet. Dit wordt aangegeven door middel van een kaart. De gemeente Amsterdam houdt alle kaarten zoveel mogelijk bij. Dit betekent dat geografische veranderingen zoveel mogelijk worden bijgesteld. Daarnaast zijn er ook kaarten van de stad zelf terug te vinden. De plattegrond geeft een weergave van toeristische attracties en is heel geschikt voor toeristen. Niet alleen de straten zijn op de kaart weergegeven, maar ook verschillende buurten. En wat dacht je van het centrum?

Plattegrond Amsterdam

De plattegrond van Amsterdam geeft een compleet overzicht van de stad. Hierop worden alle bezienswaardigheden weergegeven. Hierdoor kan er gemakkelijk een route worden uitgestippeld. Met name voor toeristen (uit het buitenland) is deze plattegrond heel handig in gebruik. Toeristen hebben namelijk niet altijd de beschikking over internet en daarmee tot Google Maps. Door middel van het lezen van een kaart kunnen ze de weg door het centrum en de rest van de stad vinden en daarbij verschillende bezienswaardigheden bezoeken.

Wat staat er op de toeristen plattegrond?

Kasteel Utrecht

Op de toeristische plattegrond staan alle hoogtepunten van Amsterdam. Midden in het centrum ligt De Oude Kerk en in het verlengde hiervan liggen de welbekende wallen. Tevens vlakbij gelegen ligt Madame Tussauds, waar vele beroemde artiesten in de vorm van een standbeeld te vinden zijn. Nabij deze bezienswaardigheden zijn de bekendste winkelstraten te vinden, waar menig Amsterdammer en toerist gaat winkelen. Hier ook vlakbij staat het Koninklijk Paleis en de Beurs van Berlage. In het westen van de stad ligt het Anne Frank Huis en de Westerkerk. De bekende Albert Cuyp markt is gelegen in het zuidelijke stadsdeel. Deze ligt op een gedeelte van de Albert Cuypstraat, welke tussen de Van Woustraat en de Ferdinand Bolstraat in ligt. Een stukje meer richting het centrum liggen het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum.

Stad verkennen met behulp van een plattegrond

Zoals je kunt lezen, zijn alle belangrijke attracties dicht bij elkaar gelegen. De stad is dan ook gemakkelijk te verkennen per voet. Door middel van een plattegrond is het gemakkelijk om de stad te verkennen. Indien je niet wilt lopen, is de stad ook gemakkelijk te doen met het openbaar vervoer. Bij de VVV in Amsterdam is een dergelijke plattegrond verkrijgbaar. Hier is tevens meer toeristische informatie verkrijgbaar.

Maps Amsterdam

Via Google Maps is het heel gemakkelijk om Amsterdam bekijken. Google Maps is een online kaart die gebaseerd is op luchtfoto’s en satelliet. Hierdoor is het mogelijk om verschillende locaties van dichtbij of juist van wat verderaf te bekijken. Je kunt zelfs zover inzoomen om te bekijken hoe bijvoorbeeld een bepaald gebouw eruitziet. Heel gemakkelijk wanneer je een afspraak hebt en nog niet eerder op deze plek geweest bent. Zo krijg je een idee of je in de juiste straat bent beland. Op deze kaart zijn tevens alle verschillende buurten en bezienswaardigheden terug te vinden.

Hoe werkt Google Maps?

Wanneer je een bepaald adres of straat invoert, zal de kaart inzoomen op deze bestemming. Vul je ‘Amsterdam’ in, dan zal Maps inzoomen tot de volledige gemeente te zien is. De verschillende zijden, zoals Noord, Zuid, Nieuw-West en Wespoort zijn te zien. Wil je het centrum van dichterbij bekijken? Dan kun je gemakkelijk inzoomen. Door middel van een gps-signaal kan Google Maps bekijken waar iemand zich bevindt. Heel handig wanneer iemand de weg kwijt is. Een ander voordeel is dat je via Google Maps kunt aangeven waar je naartoe wilt. Je geeft het eindpunt en aan de hand van je huidige locatie wordt bepaald waar je langs moet rijden, fietsen of wandelen. Tevens wordt de afstand in tijd en kilometers weergegeven. Ook kun je via Maps aangeven met welk vervoersmiddel je reist, waaronder te voet, met de fiets, de auto of het openbaar vervoer. De applicatie berekend dan voor jou de beste route en geeft ook gelijk alternatieve routes aan.

Hoe zit de kaart van Amsterdam in elkaar?

Op de kaart is de belangrijkste informatie weergegeven. De meeste bezoekers zoeken het centrum van de stad op. Deze staat dan ook in het midden van de kaart. Om het centrum heen is nog wat geografische informatie weergegeven. De plattegrond is zo opgesteld dat alle straten en straatnamen gemakkelijk te zien zijn. Hierdoor is het mogelijk om de kaart ook echt te lezen. Kijk bijvoorbeeld in welke straat jij je bevindt en bekijk waar je naartoe moet. Vervolgens stippel je op deze manier de juiste route uit naar je bestemming.

De kaart van Amsterdam

Naast alle bezienswaardigheden, vind je alle geografische aspecten van de gemeente terug. Dit zijn bijvoorbeeld wegen, straatnamen, grachten, maar ook belangrijke gebouwen, pleinen, parken, bruggen, stations, toeristische attracties, parkeerplaatsen en de grote snelwegen. Bekende buurten van de stad zijn de Grachtengordel, Vondelbuurt, De Rosse Buurt (Wallen) en De Pijp. Deze zijn ook zeker de moeite waard om een keer te verkennen. Een van de bekendste pleinen is De Dam. Deze staat op de plattegrond aangegeven vlakbij Madame Tussauds. Dit plein wordt ook wel het hart van Amsterdam genoemd. Je zal er zwermen duiven en straatartiesten vinden, maar een het Nationale Monument is hier gepositioneerd. Andere bekende pleinen zijn: Rembrandtplein, Leidseplein, Museumplein en Waterloopplein. Voor het uitgaansleven kan men terecht bij de Cafés en discotheken aan het Rembrandtplein en het Leidseplein.