KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart van Noord-Brabant

Noord-Brabant, een van de gezelligste provincies van heel Nederland. De provincie wordt vaak ook wel aangeduid als Brabant. Of de carnavalsprovincie. Carnaval is dan ook een erg belangrijk feest voor Brabanders. Dit wordt ieder jaar dan ook groots gevierd. Bovendien vind je natuurlijk de luchthaven Eindhoven Airport in Noord-Brabant. Vanaf dit vliegveld vertrekken dagelijks vliegtuigen naar Europese bestemmingen als Barcelona, Londen en Milaan. In 2016 was Eindhoven Airport met maar liefst 4,7 miljoen passagiers zelfs de grootste regionale luchthaven van Nederland. Daarnaast kent Noord-Brabant een aantal militaire vliegvelden zoals Vliegbasis Gilze-Rijen en Vliegbasis Volkel. Maar waar kenmerkt Noord-Brabant zich nog meer in, naast carnaval en een noemenswaardig vliegveld?

De geschiedenis

Een groot deel van het huidige Noord-Brabant was tot de 17e eeuw deel van het Hertogdom Brabant, waarvan het grootste deel in het huidige België ligt. Brabant beleefde in de 14e en 14e eeuw zijn Gouden Eeuw. Dit gold met name voor de steden Breda, ’s-Hertogenbosch, Antwerpen, Brussel en Leuven. Na de val van Napoleon in 1815 werd het gebied van het oude hertogdom Brabant verenigd en in drie provinciën opgedeeld: Noord-Brabant, Zuid-Brabant en Antwerpen. De provincie Noord-Brabant werd vanaf eind 19e eeuw steeds meer geïndustrialiseerd. In Helmond en Tilburg werd textiel geproduceerd. Eindhoven groeide ondertussen, dankzij Philips en DAF, uit tot de vijfde stad van Nederland. Voormalige kleine plaatsen groeiden op deze manier vrij snel uit tot nieuwe, grote industriesteden. Zo stonden ’s-Hertogenbosch en Breda bekend als historische centra en oude garnizoenssteden van Brabant.

De geografie

De provincie Noord-Brabant is gelegen in het zuiden van het land. De provincie grenst in het noorden aan de provincies Gelderland en Zuid-Holland, in het oosten aan de provincie Limburg, in het zuiden aan de Belgische provincies Antwerpen en Limburg en in het westen aan de provincie Zeeland. Naast Gelderland en Overijssel heeft geen enkele andere provincie in Nederland zoveel buren. Na Gelderland is Noord-Brabant dan ook de grootste provincie van Nederland. Bovendien bezit de provincie logistiek een belangrijke en grensoverschrijdende doorgangsfunctie, zowel naar het oosten als naar het zuiden.

Belangrijke cijfers

De provincie Noord-Brabant is onderverdeeld in 62 gemeenten, waarvan Eindhoven en Tilburg de in inwonertal omvangrijkste gemeenten zijn. Beide gemeenten hebben meer dan 200.000 inwoners. Naast Eindhoven en Tilburg behoort ook de Brabantse stad Breda tot de 10 inwonerrijkste gemeenten van heel Nederland. De Brabantse steden Eindhoven, Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch en Helmond vormen het samenwerkingsverband BrabantStad. Dit zijn de 5 grootste steden van Brabant. Met zo’n 2,5 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van > 500 km² is Noord-Brabant bovengemiddeld verstedelijkt. Deze verstedelijking bevindt zich met name in het midden van de provincie, waar de ‘vlieger’ zich bevindt. Dit is de stedenrij Breda, Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Op de kaart van Noord-Brabant is verder te zien dat het een vrij landelijke provincie is, met nationale parken en bosrijke omgevingen.

Biesbosch Noord-Brabant

Natuur en recreatie

Noord-Brabant is, evenals het grootste deel van Nederland, relatief vlak. Aangezien het een tamelijk landelijke provincie is, vind je er dan ook prachtige natuurgebieden. Zo bevinden de nationale parken De Biesbosch, De Groote Peel, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en de Loonse en Drunense Duinen zich in Noord-Brabant. Daarnaast is De Kempen, ten zuiden van Eindhoven, een prachtig gebied met bossen en landerijen. In Heeze, eveneens zuidelijk van Eindhoven, vind je de Groote Heide van 333 hectare en de Strabrechtse Heide van maar liefst 1.500 hectare.