KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart van Noord-Holland

De provincie Noord-Holland vinden we, zoals de naam reeds doet vermoeden, in het noorden van Nederland. Het is een zeer dichtbevolkte provincie, met name in het zuidelijke deel waar veel verstedelijking heeft plaatsgevonden. Uiteraard vinden we hier onze hoofdstad Amsterdam en nabijgelegen luchthaven Schiphol. Maar wat weten we verder eigenlijk van de provincie Noord-Holland? Tijd om eens een kijkje te nemen in de geschiedenis van deze noordelijke provincie. Met een geschiedenisles op zak kunnen we ons vervolgens verdiepen in de huidige situatie in Noord-Holland. Hoe ziet de provincie er tegenwoordig uit? Hoeveel mensen wonen er? En hoe zit het met de natuur en recreatie in Noord-Holland?

De geschiedenis

Vroeger was Holland lange tijd het belangrijkste gewest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795). Toen de Bataafse Republiek in 1795 werd uitgeroepen en er enkele jaren later een staatsgreep plaatsvond, werden oude gewestelijke grenzen radicaal gewijzigd. De republiek werd hierdoor onderverdeeld in acht departementen. Het gewest Holland viel hierbij uiteen in drie verschillende departementen: Texel, Amstel en de Delf. Later werden deze wijzigingen echter teruggebracht. In 1802 werd het departement Holland opgedeeld in het departement Amstelland en het departement Maasland (overeenkomend met respectievelijk Noord-Holland en Zuid-Holland). In 1840 werd de provincie officieel in Noord- en Zuid-Holland gesplitst.

De geografie

Op de kaart van Noord-Holland is duidelijk te zien dat de provincie grotendeels uit een kopvormig schiereiland tussen de Waddenzee, de Noordzee en het IJsselmeer bestaat. De provincie grenst in het noorden aan de provincie Friesland, in het oosten aan de provincie Flevoland en in het zuiden aan Zuid-Holland en Utrecht. Noord-Holland bestaat uit een noordelijk deel en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal als grens fungeert. Ten zuiden hiervan liggen stedelijke gebieden als Amsterdam en Haarlem. Tevens ligt hier de luchthaven Schiphol. Ten noorden van het Noordzeekanaal vind je bijvoorbeeld de verstedelijkte Zaanstreek. In het noorden vind je tevens landelijker gebieden. De westkust van Noord-Holland kent bekende badplaatsen als Zandvoort, Egmond aan Zee en IJmuiden.

Belangrijke cijfers

De provincie Noord-Holland telt tegenwoordig ruim 2.8 miljoen inwoners. De provinciehoofdstad is Haarlem. De grootste stad in Noord-Holland is de hoofdstad van Nederland: Amsterdam. Met een totale landoppervlakte van 2.664 km² en een bevolkingsdichtheid van 1.062 inwoners per km² is het een dichtbevolkte provincie. Noord-Holland telt in totaal 47 gemeentes. Opvallend is het toerisme in de provincie. Jaarlijks trekt de provincie ruim 9 miljoen buitenlandse hotelgasten aan. Maar liefst 7 miljoen van deze hotelgasten verblijft in Amsterdam.

Natuur en recreatie

In de provincie Noord-Holland tref je twee grote nationale parken aan. Zo is er het Nationaal Park Duinen van Texel en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarnaast zijn er een tiental andere beschermde natuurgebieden. Hiertoe behoren het Noord-Hollands duinreservaat, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Schoorlse Duinen. Verder zijn er in de provincie Noord-Holland nog vele andere grotere en kleinere natuurgebieden. Denk hierbij aan het Naardermeer, het Goois Natuurreservaat, de Loterijlanden en de Hulk. In Noord-Holland vind je bovendien zes recreatiegebieden: Groengebied Amstelland, Spaarnwoude, Alkmaarder en Uitgeestermeer, Het Twiske, Landschap Waterland en Geestmerambacht. Recreatie Noord-Holland NV, een overheids-NV, zorgt voor de ontwikkeling, aanleg, beheer en onderhoud van deze recreatiegebieden in Noord-Holland.

Duinen Noord-Holland