KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart van Utrecht

Wist je dat Utrecht de kleinste provincie van heel Nederland is? Deze centraal gelegen provincie is hiermee dan ook vrij dichtbevolkt. De gelijknamige hoofdstad van deze provincie is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de provincie. De stad verbindt iedereen in de provincie met elkaar. Dagelijks reizen er vele forenzen naar de stad. Maar ook landelijk gezien vervult de stad, en de hele provincie Utrecht, een verbindende functie. Dankzij de centrale ligging is het een belangrijk verbindingspunt tussen diverse steden en provincies. Maar wat heeft de kleinste provincie van het land ons verder eigenlijk te bieden? En hoe is de huidige provincie tot stand gekomen?

De geschiedenis

In de late 7e eeuw had Utrecht een machtige positie. Dit was met name te danken aan de centrale ligging tussen het Duitse achterland en de kust. Daarnaast was er veel steun van andere Katholieke bisdommen, voornamelijk in Duitsland. De regio Utrecht verloor echter delen van haar territorium in oorlogen met andere steden. Daarnaast verschoven de belangrijkste handelsroutes richting de kustgebieden. De macht van de regio nam aan het einde van de Middeleeuwen nog verder af, doordat andere delen van het land zich economisch sterk gingen ontwikkelen. Utrecht werd na de bezetting door Napoleon, samen met Noord-Holland, onderdeel van het Zuiderzeedepartement. De provincie Utrecht werd echter in 1814, met de bevrijding van Nederland, weer in ere hersteld.

De geografie

De provincie Utrecht is gelegen in het midden van Nederland. De centraal gelegen provincie wordt deels tot de Randstad gerekend. Utrecht is met een landoppervlakte van ca. 1554 km² de kleinste provincie van heel Nederland. De provinciehoofdstad en tegelijkertijd grootste stad is het gelijknamige Utrecht. Hierna volgen enkele grote steden als Amersfoort, Veenendaal, Nieuwegein en Zeist. Op de kaart van Utrecht kan men duidelijk zien dat de provincie een verscheidenheid aan landschappen kent. De provinciehoofdstad Utrecht is centraal gelegen met forensenplaatsen als Maarssen, Houten en Nieuwegein. Ten noorden van de stad Utrecht vindt men de Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen, belangrijke recreatiegebieden. De Utrechtse Heuvelrug bevindt zich in het oosten van de provincie. Ten zuiden van de Heuvelrug liggen plaatsen als Doorn, Driebergen-Rijsenburg en Zeist.

Belangrijke cijfers

De provincie Utrecht is opgedeeld in 26 gemeenten, waarvan de gemeente Utrecht de grootste is. Provinciehoofdstad Utrecht is naar inwonertal de vierde stad van Nederland, met ruim 350.000 inwoners. In totaal telt de provincie Utrecht ruim 1,3 miljoen inwoners. Met een hoge bevolkingsdichtheid van > 900 inwoners per km² is Utrecht een dichtbevolkte provincie.

Kasteel Utrecht

Natuur en recreatie

De provincie Utrecht kent een grote diversiteit aan landschappen en natuurgebieden. Deze zijn van grote waarde voor recreatie en ontspanning. Zo zijn de Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen de belangrijkste recreatiegebieden in Utrecht. Het natuurgebied de Vechtstreek behoort tot twee provincies: Utrecht en Noord-Holland. Dit gebied staat met name bekend om de vele kastelen, buitenhuizen, tuinen, landgoederen en theekoepels. Deze stammen voornamelijk uit de Gouden Eeuw. De Loodsrechtse Plassen liggen tussen Amsterdam en Utrecht. Dit is een natuur- en watersportgebied. Alle plassen, behalve de Loenderveense Plas, zijn toegankelijk voor recreatievaartuigen. Jaarlijks wordt er ook een Watersportdag Loosdrecht georganiseerd. Deze is bedoeld om iedereen gratis en laagdrempelig kennis te laten maken met de watersport. Daarnaast wordt de natuurijsklassieker de Ronde van Loosdrecht regelmatig gehouden op de Loosdrechtse Plassen.