Kaart van Nederland
Nederland van nu ziet er anders uit dan het Nederland van vroeger. Er is veel gebeurd door de jaren heen waardoor de kaart van Nederland er vandaag de dag heel anders uitziet. Wat vooral opvalt is het verschil in water en droge stukken land. Nederland staat bekend om het leven met water, aangezien we in het noorden en westen omgeven zijn door zee en landinwaarts veel polders kennen, die eigenlijk onder de waterspiegel liggen. Flevoland met de vroegere Zuiderzee is een mooi voorbeeld wat betreft drooggelegde stukken land, maar ook het westen valt op, dat vroeger veel te kampen heeft gehad met de getijden van de zee. Het water kwam ver landinwaarts bij vloed, waardoor deze gebieden eerst niet goed bewoonbaar waren. Vandaag de dag zijn we omgeven door dijken, die het leven in Nederland een stuk makkelijker maken.
De kaart van Nederland biedt je veel mogelijkheden. Alle topografische gegevens zijn er te vinden. Met name handig wanneer je niet weet hoe je bij plek van bestemming moet komen. Bovendien kunnen kaarten veel inzichtelijk maken. Denk daarbij niet alleen aan wegen, maar ook rivieren en de ligging van alle Nederlandse steden en dorpen.
Vroeger en nu
De Nederlandse kaart ziet er heel wat anders uit dan vroeger. Er is heel wat gebeurt en verandert waardoor ons land er heel anders uitziet. Met name het verschil in water en droge stukken land is opvallend. Nederland staat bekend om het water. In het noorden en westen is ons land namelijk omgeven door zee. Daarnaast kennen we (landinwaarts) veel polders, die eigenlijk onder de waterspiegel liggen. Om het leven in Nederland wat gemakkelijker te maken en het land te beschermen tegen water, zijn er tegenwoordig dijken.
De kaart
De zogenoemde wegenkaart is de meest gangbare kaart. Hierop zijn alle twaalf Nederlandse provincies weergegeven. Verder vind je alle steden, dorpen en de wegen die Nederland kent. Het is wellicht geen groot land, toch wonen er ontzettend veel mensen in ons land. Al deze mensen maken dagelijks gebruik van het grote wegennetwerk.
De kaart van Nederland
Wegenkaart
De normale wegenkaart van Nederland is tevens de meest gangbare kaart die er te vinden is. Hierop zien we duidelijk de twaalf provinci�n die Nederland rijk is, alle steden en dorpen die er te vinden zijn, maar ook het grote weggennetwerk wat als een spinnenweb over het land heen ligt. Nederland is niet groot, maar telt wel een behoorlijk aantal inwoners, dat dagelijks gebruik maakt van dat netwerk. Deze kaart is makkelijk als je de globale route wilt weten van de ene plaats naar de andere plaats, of als je een idee wilt krijgen waar je welke plaats kunt vinden. Er zijn genoeg plaatsen die we allemaal wel van naam kennen, maar waar ze nou precies liggen, dat is een raadsel. Een belangrijk onderdeel aan een kaart is de legenda, die je precies vertelt wat met welk symbool wordt aangegeven. In de legenda vinden we tevens de schaal, die je vertelt hoe groot de afstand op de kaart in werkelijkheid is.
Naast de 'normale' kaart van Nederland, bestaan er meerdere varianten waar andere informatie uit te halen valt. Zo zien we op een overzichtskaart die alle sluizen, stuwen en gemalen weergeeft, dat vooral Friesland en Groningen veel stuwen kennen. Ook de gemalen zijn daar behoorlijk goed vertegenwoordigd. In het westen zijn juist de gemalen en de sluizen aan de winnende hand terwijl tussen Midden- en Oost-Nederland een slang van sluizen door het landschap lijkt te kronkelen.
Naast deze kaart zijn er kaarten die de bevolkingsdichtheid weergeven, die het aantal polders aangeven, die het klimaat benadrukken en zelfs kaarten die woningmarktcijfers zichtbaar maken. Kaarten kunnen veel inzichtelijk maken en daarom zijn ze erg belangrijk.
Kaart van Nederland kopen
De kaart van Nederland is in veel boekhandels en bij VVV's verkrijgbaar, maar ook via internet kun je deze goed raadplegen. Het voordeel van een papieren kaart is dat deze ten alle tijden geraadpleegd kan worden onderweg, al wordt dit met de mobiele apps ook steeds eenvoudiger. Deze zijn makkelijk te installeren en door de zoekfuncties vind je binnen een paar tellen wat je zoekt. Hiervoor heb je wel verbinding met internet nodig, maar ook dat komt tegenwoordig steeds meer voor.
Weg vinden met navigatie
Met de mobiele mogelijkheden (Google Maps) is het tegenwoordig heel gemakkelijk om bij plek van bestemming te komen. Voorwaarde is wel dat je een internetverbinding hebt. Daarnaast hebben veel inwoners tegenwoordig een navigatiesysteem in de auto. Je geeft begin- en eindbestemming aan en de navigatie geeft precies aan waar je langs moet rijden.
Wanneer gebruik je de kaart?
De kaart is gemakkelijk om te bekijken wanneer je globaal wilt weten hoe je van de ene naar de andere plek komt. Er zijn genoeg plaatsen die je bij naam kent, maar ook voldoende die je niet weet. Wellicht weet je niet waar de desbetreffende plek ligt. Bovendien is het raadzaam om een kaart in de auto te hebben liggen. Deze kan van pas komen wanneer de navigatie het begeeft. Door middel van de kaart kun je uiteindelijk de weg terug naar huis vinden.
Legenda
Op de kaart zie je veel verschillende symbolen staan. Maar wat betekenen al die symbolen? Dit kun je zien aan de hand van de legenda. Dit is een belangrijk onderdeel van de kaart. Hier wordt tevens de schaal van de kaart aangegeven. De schaal geeft aan hoe groot de afstand in werkelijkheid is. Hierdoor kun je een idee krijgen van een afstand die je wellicht moet afleggen om van de ene naar de andere bestemming te komen.
Kaart kopen
Om een kaart in de auto te kunnen bewaren, zal je wel een kaart moeten hebben. Deze kaart van Nederland is onder andere bij de VVV verkrijgbaar. Daarnaast hebben veel boekhandels vaak ook dergelijke kaarten in de verkoop. Het voordeel van deze kaart is dat deze altijd geraadpleegd kan worden. Waar je ook bent.