KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart van Zeeland

Zeeland is een opvallende provincie gelegen in het zuidwesten van Nederland. Opvallend is de provincie dankzij het landschap. Niks is hier hetzelfde, waar je ook gaat. Het Zeeuwse landschap en de Zeeuwse natuur is zeer divers. Echte natuurliefhebbers bezoeken deze provincie dan ook maar al te graag. Zeeland trekt jaarlijks tevens veel toeristen aan vanwege het prachtige landschap en de gastvrijheid. Qua inwonertal blijft de provincie wel achter op de andere provincies in Nederland. Met nog geen 400.000 inwoners is Zeeland dan ook de dunst bevolkte provincie van heel Nederland.

De geschiedenis

De provincie Zeeland werd voor de tijd van de Romeinen al bewoond. De strijd tegen het water is een rode draad door de geschiedenis van deze provincie. Vrijwel de hele provincie ligt dan ook op of onder zeeniveau. De geschiedenis van deze provincie kenmerkt zich dan ook met name door de aanwinning en verlies van land. Zo staan voormalige bewoonde gebieden, zoals het Verdronken Land van Zuid-Beveland, tegenwoordig onder water. Een aantal Zeeuwse steden speelden tijdens de 16e en 17e eeuw een belangrijke rol in de Lage Landen. Zo was Middelburg in de 16e eeuw de grootste handelsstad van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De welvaart in Zeeland nam echter in de 18e eeuw af. In 1953 werd de provincie zwaar getroffen door de Watersnoodramp. Naar aanleiding hiervan werden vanaf 1960 de Deltawerken uitgevoerd, welke in 1997 werden voltooid..

De geografie

De provincie Zeeland is gelegen in het zuidwesten van Nederland. De provincie grenst aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant en aan enkele Belgische provincies in het zuiden. De geografie van de provincie Zeeland is dus in de loop der jaren flink veranderd. Aanwinning en verlies van land hebben elkaar afgewisseld in de geschiedenis van de provincie. Wanneer je de kaart van Zeeland van nu vergelijkt met kaarten van andere tijdperken, valt dit meteen op. Tegenwoordig bestaat het landschap grotendeels uit polders en dijken. De kleinere eilanden zijn samengegroeid tot grotere eilanden.

Belangrijke cijfers

De provincie Zeeland telt tegenwoordig ruim 380.000 inwoners. De provinciehoofdstad is Middelburg. Dit is tevens de grootste stad van Zeeland met ca. 40.000 inwoners. Zeeland is de minst bevolkte provincie van heel Nederland, met een bevolkingsdichtheid van 213 inwoners per kmĀ². Middelburg vormt samen met Vlissingen en Oost-Souburg het grootste kerngebied van Zeeland. Vlissingen en Terneuzen zijn bovendien belangrijke havenplaatsen in Zeeland met grote industriegebieden. Daarnaast heeft Goes, naast Middelburg, dankzij de centrale geografische ligging op Zuid-Beveland ook een belangrijke centrumfunctie. Een ruime meerderheid van de bevolking woont in de regio Midden-Zeeland. Deze regio bestaat uit de gemeentes Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland.

Natuur Zeeland

Natuur en recreatie

De Zeeuwse natuur is erg geliefd bij zowel inwoners als toeristen. Het landschap van Zeeland is zeer afwisselend. Zo heb je naast bossen en duinen ook schorren, slikken, dijken en polders. Overal waar je kijkt zie je iets anders. Vogelliefhebbers kunnen Plan Tureluur op Schouwen-Duiveland bezoeken. Dit is een uniek natuurgebied dat ook wel bekendstaat als de vogelboulevard van Zeeland. Daarnaast maakt de provincie onderdeel uit van de Voordelta. Hier vertakken De Maas, Rijn en Schelde zich voordat ze de Noordzee bereiken. Hier vind je dan ook een rijk ecosysteem, waar tientallen beschermde diersoorten leven.