KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart van Zuid-Holland

Wanneer je denkt aan de provincie Zuid-Holland, dan denk je waarschijnlijk al snel aan termen als urbanisatie, verstedelijking en bedrijvigheid. En dat is ook helemaal niet zo gek. Zuid-Holland staat dan ook bekend om zulke termen. Een aanzienlijk deel van de provincie behoort dan ook tot de bekende Randstad. Dit is een grootstedelijk gebied gelegen in het westen van ons land, waar verschillende agglomeraties aan elkaar gegroeid zijn. Tot de Randstad behoren de vier grootste steden van Nederland: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Maar is het wel terecht dat we alleen aan de Randstad denken wanneer we aan de provincie Zuid-Holland denken? Wat heeft de provincie ons eigenlijk nog meer te bieden?

De geschiedenis

Net als de aangrenzende provincie Noord-Holland heeft ook Zuid-Holland een rijke geschiedenis. Uiteraard was de provincie vroeger samen met Noord-Holland één provincie. Dankzij de vondst van een skelet van een vrouw in Hardinxveld-Giessendam uit ca. 5500 v.Chr., weten we dat er destijds al mensen leefden in het gebied dat momenteel tot de provincie Zuid-Holland behoort. Zuid-Holland kenmerkt zich vanwege enkele ingrijpende gebeurtenissen zoals de inname van Den Briel, de martelaren van Gorcum, de Eerste Vrije Statenvergadering, het ontzet van Leiden en de moord op Willem van Oranje. Tot slot was er de Watersnoodramp in 1953, waarbij 677 mensen uit Zuid-Holland om het leven kwamen. Als reactie op deze gebeurtenis werden de Deltawerken uitgevoerd, die in 1997 voltooid werden.

De geografie

De provincie is gelegen in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De provincie grenst in het noorden aan de provincie Noord-Holland en in het westen aan de Noordzee. In het zuidoosten grenst de provincie aan Noord-Brabant, in het oosten aan Gelderland en Utrecht en in het zuiden aan Zeeland. De provinciehoofdstad is Den Haag, maar de grootste stad in de provincie is Rotterdam. Op de kaart van Zuid-Holland is te zien dat de provincie grotendeels uit polderland bestaat en zo goed als vlak is, afgezien van de duinen aan de Noordzeekust. Het westen en midden van de provincie is grotendeels verstedelijkt en behoort tot de Randstad. Het oosten van de provincie daarentegen behoort tot het Groene Hart, vanwege het open landschap. In het zuiden van de provincie kom je de Zuid-Hollandse Eilanden tegen, die landelijk en open zijn.

Belangrijke cijfers

In 1514 telde de provincie Zuid-Holland ongeveer 200.000 inwoners. Door de eeuwen heen is dit inwonertal behoorlijk uitgegroeid. Tegenwoordig telt Zuid-Holland ruim 3,6 miljoen inwoners. op een gebied van 3.400 km². Hiermee is het de dichtstbevolkte provincie van heel Nederland. Daarnaast behoort Zuid-Holland tot een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld. De meerderheid van deze inwoners woont in de Haaglanden, de stadsregio Rotterdam, de Drechtsteden en Holland Rijnland. Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard zijn de dunst bevolkte regio’s in de provincie.

Windmolen Zuid-Holland

Natuur en recreatie

In het noordwesten van Zuid-Holland vind je de Duin- en Bollenstreek. Tot deze streek behoort het duingebied rond Katwijk en het landelijk gebied rond de plaatsen Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Sassenheim, Voorhout en Hillegom. De lager gelegen gebieden zijn in gebruik voor de bollenteelt. Ten noordoosten van Leiden bevindt zich een gebied rondom Leiderdorp en de Kagerplassen. Dit wordt ook wel het Hollands Plassengebied genoemd. Dit is een open gebied met veel water, waardoor het veel mogelijkheden tot waterrecreatie te bieden heeft.