Topografische kaart Nederland
Er zijn verschillende soorten topografische kaarten van Nederland verkrijgbaar. Een algemene topografische kaart geeft de provincies van Nederland onderling weer. Op gedetailleerde topografische kaarten worden nauwkeurig de paden en wegen weergegeven. Alle topografische kaarten zijn op schaal gemaakt. Een kaart met schaal 1 op 25.000 betekent dat 1 centimeter in werkelijkheid 25.000 centimeter is. De bovenkant van de meeste topografische kaarten geven het noorden aan. Dit is ook de beste manier om je te kunnen oriënteren. Een topografische kaart wordt veel gebruikt tijdens het wandelen of het fietsen omdat het een duidelijke weergave van de omgeving biedt.
Onderstaand vindt u de Topografische kaart van Nederland.
Topografische kaart van Nederland
De kleuren op een topografische kaart
Een topografische kaart kan erg kleurrijk zijn. Dit is niet om de kaart een mooi uiterlijk te geven, maar om details van de omgeving te laten zien. De kleur blauw geeft water aan. Donkergroen betekent bossen en lichtgroene kleuren geven weilanden aan. Wanneer je wat meer ervaring hebt met het lezen van een topografische kaart, is het erg gemakkelijk om de kleuren te herkennen. De kans op verdwalen wordt op deze manier veel kleiner. Tijdens een wandeling door de bossen kun je algauw het verkeerde bospad inslaan. De kleuren op een topografische kaart helpen je zo beter te oriënteren.
De legenda van een topografische kaart
Onderaan een kaart vind je altijd een legenda. Op een kaart zie je verschillende tekens. Een legenda geeft aan wat deze tekens precies betekenen. Er wordt gebruik van tekens gemaakt omdat het niet mogelijk is om alles op een kaart in te tekenen. Een huizenblok of een spoorweg worden met behulp van tekens op een topografische kaart omschreven. Door meerdere malen een topografische kaart te gebruiken, heb je al snel door wat deze tekens precies inhouden. Het is wel belangrijk om de kaart op de juiste manier te lezen, dus draai de kaart niet met je mee tijdens het lopen.
De lijnen op een topografische kaart
Bruine kronkelige lijnen op een topografische kaart zijn hoogtelijnen. Deze verbinden alle punten die op dezelfde hoogte liggen. Dit geeft je een gemakkelijk overzicht van de hoogteverschillen die je kunt tegenkomen tijdens bijvoorbeeld het fietsen of wandelen. In een heuvelachtig gebied zie je dan ook veel kronkelige lijnen lopen. Op een topografische kaart staan veel lijnen. Deze staan van boven naar beneden, van Noord naar Zuid. En van links naar rechts, van West naar Oost. Naast de lijnen staan nummers. Deze vormen het oriëntatiegrid.
GPS gebruiken
Je kunt de nummers op de kaart gebruiken om in te voeren in een GPS systeem. In alle hoeken van de kaart staan de lengte- en breedtegraad aangegeven. Deze kun je als coördinaten invoeren in een GPS systeem. Blauwe getallen in de kantlijn zijn van het UTM-grid. Deze kunnen ook ingevoerd worden in een GPS systeem. Met een GPS systeem kun je jezelf nog beter oriënteren. Een GPS, Global Positioning System, bepaalt je positie op aarde. Aan de hand van de coördinaten weet je exact waar je bent. In onbekende wandelgebieden kan een GPS handig zijn.