KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Wegenkaart Nederland

Bent u al een tijd opzoek naar de wegenkaart van Nederland? Logisch, want dit is erg handig voor in de auto. In deze tijd maakt iedereen gebruik van een mobiele telefoon. Maar toch is het handig om naast de mobiele telefoon ook een kaart in de auto te hebben. Want wat nou, als de batterij van uw telefoon leeg raakt? Bestel daarom snel de wegenkaart van Nederland.

De Wegenkaart Nederland is een handige kaart om als overzichtskaart te gebruiken naast het gebruik van een navigatiesysteem. Op een wegenkaart zie je overzichtelijk welke belangrijke snelwegen op jouw route liggen. Wanneer je nog niet in het bezit bent van een navigatiesysteem kun je ook met een wegenkaart van Nederland prima de weg vinden. Niet alleen staat Nederland bekent om de molens, Amsterdam en de Keukenhof, maar ook om de goede infrastructuur. Zelfs de kleinere dorpen in Nederland zijn goed bereikbaar. Naast wegen voor de auto’s zijn er ook goede aanlegde fiets- en voetpaden in Nederland.

De wegenkaart van Nederland

De grootste verkoper van wegenkaarten in Nederland is de ANWB.

Leuke weetjes over de wegen van Nederland

Als je de lengte van alle wegen in Nederland bij elkaar optelt, kom je uit op een totale lengte van 132.397 kilometer. Dit is maar liefst vier keer de wereld rond. Elk jaar worden er nieuwe wegen aangelegd, verbreed of bij schade gerepareerd. Als het op infrastructuur aankomt, loopt Nederland voorop. De eerste snelweg werd ruim 75 jaar geleden aangelegd. De laatste decennia zijn er zoveel auto’s bij gekomen dat er in een rap tempo nieuwe snelwegen aangelegd werden. De kleinste snelweg, deze is maar twee kilometer lang, is de A38.

De wegenkaart Nederland lezen

Op een wegenkaart staan A-wegen en N-wegen aangegeven. De A-wegen zijn de rijkswegen. Dit zijn de snelwegen die de grotere steden en plaatsen met elkaar verbinden. De N-wegen zijn provinciale wegen om dorpen onderling met elkaar verbinden. Dit zijn aftakkingen van de snelwegen. De A-wegen brengen je over het algemeen een stuk sneller naar de plaats van bestemming, tenzij er een file staat. Op de N-wegen wordt vaak tachtig kilometer per uur gereden. Op de wegenkaart zie je ook een aantal knooppunten. Meerdere snelwegen komen op hetzelfde punt samen zodat automobilisten daarna voor een andere snelweg kunnen kiezen.

Maximum snelheid op wegen

Op de snelwegen mag je over het algemeen 120 kilometer per uur rijden. Op enkele stukken zelfs 130 kilometer per uur. Dit staat altijd aangegeven op de snelweg zelf. Op de provinciale wegen geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Op provinciale wegen tussen de dorpen is de maximum snelheid 60 kilometer per uur. Dit is voor de veiligheid om ongelukken in scherpe bochten te voorkomen. Soms staan er bomen naast de weg waardoor uitwijken onmogelijk is. In de bebouwde kom mag je alleen stapvoets rijden en is de maximum snelheid 30 kilometer per uur.

Drukste knooppunten

Mocht je op jouw route een knooppunt passeren dan kan dit zorgen voor wat vertraging. Tijdens de ochtend- en avondspits staan daar vaak lange files. De drukste knooppunten liggen op de A1, A2, A4, A5, A12. Tevens kan het op de A16 bij Ridderkerk erg druk zijn. De A16 telt de meeste rijstroken en is de meest bereden snelweg. Als je onderweg jouw exacte locatie wilt weten dan kun je dit op de hectometerpaaltjes aan de rechterzijde van de snelweg zien. Mocht je onverhoopt op een file stuiten? Met de wegenkaart Nederland heb je zo een alternatieve route gevonden.